Användarvänlighet – därför är det viktigt

När det kommer till en hemsida, oavsett vilken typ, är det en sak som är extremt viktigt, nämligen användarvänlighet. Användarvänlighet är såklart inte allt som krävs för att besökaren ska gilla en hemsida, andra saker är också viktiga. Grafisk design, layout och användarvänlighet går hand i hand, vi ska förklara varför. Om du funderar på att skapa en egen hemsida är det viktigt att noggrant tänker ut hur din hemsida ska användas. Om du exempelvis ska sälja något på hemsidan är det bra om dina besökare på ett smidigt och enkelt sätt hittar till betalningssidan. Ju fler klick det krävs från besökaren, desto mindre är chansen att personen kommer att handla, just därför är användarvänlighet viktigt.

Om du exempelvis utvecklar en hemsida är det bra om hemsidan är lättnavigerad. Detta kan den bli genom att ha en tydlig menyrad så besökaren enkelt hittar tillbaka. Se även till att ha en enkel och snygg design på hemsidan som samtidigt förmedlar ett budskap. Layouten och temat på din hemsida bör alltså spegla själva innehållet. En hemsida som är användarvänlig gör det enkelt för besökaren att hitta den information som han eller hon behöver för att navigera runt på sidan. Om en hemsida däremot inte alls är användarvänlig tröttnar besökaren snabbt och kommer dessutom inte att återvända.

Få inspiration om användarvänlighet

Att starta sin första hemsida är inte det lättaste. Det är många saker som måste kollas upp, exempelvis vilken målgrupp man riktar in sig på, hur stor är efterfrågan på det du säljer och andra saker. För att få värdefulla tips och idéer till din hemsida är det smart att kolla runt på andra sajter. Då får du en chans att se vad du gillar, vilka sajter som har bra användarvänlighet och saker du inte tycker om. Anteckna när du kollar omkring på nätet så du inte glömmer något. Du kan exempelvis skriva ner vilka saker du också vill ha med på hemsidan och vilka stora nej som absolut inte får vara med. Be dina vänner kolla igenom hemsidan innan den går live så du får chansen att se om dina vänner tycker att hemsidan har bra användarvänlighet.

Användarvänlighet är viktigt för att dina besökare ska kunna navigera sig på hemsidan